Materials

Only the best

Materials

Unique & Handmade

 

Vrolijke wol met bloemetjes, mooie handgeverfde garens waarbij dierenwelzijn en eerlijke handel de norm zijn, is waar mijn hart naar uitgaat.
Mijn materialen haal ik van heinde en ver.
Niets is mij daarbij te gek; verlaten wegen in Wales, warrige straatjes in Barcelona en droge grasvlaktes in Uruguay weerhouden mij er niet van dat ene speciale knotje te bemachtigen.

Bij Madrista weet je dat je een muts, beanie of sjaal koopt waar zowel het schaap als de boer en Madrista zelf heel veel liefde en tijd in hebben gestoken.
Deze kun je met een gerust hart, een schoon geweten en met trots dragen.

 

 

Alpaca

Alpaca

Alpaca

Voor mijn nieuwe opdracht voor het enige en meest exclusieve cruise schip van de hele wereld ben ik op zoek gegaan naar mooie exclusieve garens.

Mijn zoektocht eindigt onder andere in Peru.
Duizenden jaren lang hebben de mensen van de Andes offers gebracht aan de Incagoden, die volgens hen in de bergen, de aarde, de rivieren en de lucht wonen.
Mijn nieuwe leverancier brengt deze magische overtuigingen terug naar de huidige tijd.
Met hun handen en creativiteit geven ze je het gevoel van de natuurlijke hulpbronnen van de Peruaanse Andes.

Mijn nieuwe alpaca garen is luxe in zijn puurste vorm. Dit garen vertegenwoordigt vrijgevigheid, is een geschenk van de Inca-goden en een voorproefje van de Andes.

Photo sponsored by Dohne Merino.

 

 

Cotton

Cotton

Cotton

Madrista’s katoen is niet zo maar een katoen, maar gerecycled denim katoen. Geef oude jeans dus een tweede kans!
Dit stevige katoenen garen is gemaakt van gerecyclede katoenvezels. De vezels komen van gebruikte jeans, die stapsgewijs worden afgebroken en gereinigd tot de enkele vezel. Na het reinigen worden de vezels opnieuw gemengd en tot een breigaren gesponnen. Door het recyclingproces krijgt het garen een mooie rustieke en aantrekkelijke structuur. Het doet denken aan bourette-zijde.
De vezel komt uit India, het garen uit Portugal en wordt daar ook geverfd.
Gerecycled katoen is perfect voor lichte zomer- en herfstkleding.

 

 

Hand Dyed

Hand Dyed

Hand Dyed

Bij het uitzoeken van het perfecte knotje wordt mijn aandacht altijd het eerst getrokken door de kleur.
Het moet een bepaalde warmte uitstralen ongeacht welke kleur. Ik kies meestal voor handdyed omdat hierdoor elke bol uniek is en dus ook elke muts en sjaal van Madrista.
De wol, 100 % Merino, wordt geproduceerd door plaatselijke bedrijven. De schapen lopen vrij in de heuvels van Uruguay en de schaapherders zijn van de oude stempel. Dit garen is van een super zachte kwaliteit en de mooie kleuren zijn geïnspireerd door de natuur, landschappen, steden, kunst en het leven van elke dag. Deze wol is vrij van diverse schadelijke stoffen, zoals formaldehyde, pesticiden, zware metalen, en een variatie van andere toxines en carcinogene stoffen.

Merino

Merino

Merino

Mijn favoriete wolsoort is Merino. Deze wol is afkomstig van het Merinoschaap dat van origine afkomstig is uit Spanje en voor het eerst ontdekt in de 12e eeuw.
De vacht van het Merinoschaap stopt nooit met groeien. Om te voorkomen dat ze oververhit raken in de zomer, moeten ze minstens één keer per jaar worden geschoren.
Mijn Merinowol komt van een familiebedrijf dat streeft naar duurzaamheid en ze stellen hoge eisen aan een kwalitietsvolle verzorging van hun schapen.
Merinowol is bijzonder goed in het drooghouden van het lichaam door de vocht-regulerende en absorberende werking.
Anders dan gewone wol, jeukt Merinowol niet dankzij een veel hogere dichtheid. Mijn mutsen en sjaals voelen hierdoor heerlijk zacht aan.
Waar sommige stoffen minder warmte behouden wanneer ze nat worden, weet deze wol ook nat de lichaamswarmte vast te houden.
Merino wol ademt veel beter dan bijvoorbeeld katoen en andere garens. Vocht verdampt beter en oververhitting wordt tegengegaan. Je kunt het vergelijken met een tweede huid die zich aanpast aan verschillende omstandigheden.

Photo sponsored by Dohne Merino

 

 

Qiviut

Qiviut

Qiviut

Op één van mijn zoektochten naar het perfecte knotje voor het cruiseschip, kwam ik de Muskusos tegen.
De Muskusos is een dier dat niet zo zeer genetisch verwant is aan runderen, maar meer aan schapen en geiten.  De ondervacht van Muskusossen, ook wel Qiviut genoemd, is een van de beste en zeldzaamste natuurlijke vezels die beschikbaar zijn. De vezel komt uit Alaska, het garen uit Quebec (Canada) en wordt met de hand geverfd.
De wol van de Muskusos is op basis van hun gewicht acht keer warmer dan schapenwol. Het is ook zachter, gladder en knuffeliger dan de ondervacht van kasjmiergeiten.  De Muskusos wordt niet geschoren, maar gekamd. De ondervacht wordt met de hand uitgekamd en verwerkt tot qiviut-producten van extreem hoge kwaliteit.
Qiviut betekent pluisjes en verwijst naar de binnenste, isolerende vacht, de wintervacht van de Muskusos. Dankzij deze vacht hebben de dieren zelf geen last van poolstormen en extreme min temperaturen.
Muskusos haar is een zeer zeldzaam en heel bijzonder natuurlijk product, omdat de extractie en verwerking van Qiviut ongeveer 8 keer duurder is dan vergelijkbare natuurlijke vezels. Het volume van de quiviutvezel is ongeveer 60% van de kleinste luchtkanalen. Dit verklaart het effect van de thermische isolatie, die vergelijkbaar is met geen enkele andere vezel. Wereldwijd is jaarlijks slechts ongeveer 5-6 ton muskusos haar beschikbaar. Kasjmier komt veel vaker voor met 350.000 ton.
De exclusieve producten van het onderhaar van muskusos zullen in de toekomst een zeldzaamheid blijven. Niet voor niets wordt Qiviut ook wel het Arctische goud genoemd. Dit materiaal is moeilijk te beschrijven, je moet het voelen.  Men beweert dat wanneer je Muskuswol in je handen houdt,  zelfs de hoogwaardige kasjmierwol niet meer zacht genoeg aanvoelt.
Binnenkort ga ik het voelen, zien en verwerken.